Stall Trollgläntan

Harmoni för Dig och Din häst

Version info:

v3.0 - Januari 2018

Korta fakta

Stall Trollgläntan är en hästgård naturskönt belägen ett stenkast från Märsta, Sigtuna och Knivsta.

Inspiration

Inspiration
(av latinets inspiro, inblåsa, väcka liv i), ett stimuli som sätter igång mental verksamhet.

Bromsfälla - gör din egen

Bromsfällor är den smarta lösningen på ett av sommarens största problem för oss hästägare - bromsar (andra ord är blinningar eller hästflugor). Flera hästar reagerar starkt på bromsar och slår eller försöker springa iväg från dem. Sitter man dessutom uppepå ryggen när det händer kan det sluta katastrofalt. Då skaffar man en bromsfälla som fångar in och dödar bromsarna på ett naturligt och giftfritt sätt. Den täcker ett område på cirka en hektar och ju tidigare på säsongen man får upp fällan desto mindre bromsar får man över säsongen.

Principen bygger på att bromsen dras till värme och svart är den färg som blir varmast. Bromsen sätter sig på den svarta bollen eftersom den tror att det är en svart, varm hästrumpa. När den inser sitt misstag försöker den flyga därifrån. En broms kan bara starta genom att lyfta uppåt och då hamnar den innanför den vita nätkonen. Den kan bara fortsätta att flyga uppåt och till slut flyger den upp i hinken. Plastkonen inuti hinken gör att bromsen inte kommer neråt igen utan fastnar inuti hinken. I hinken häller man vatten och diskmedel eller såpa som tar bort ytspänningen så att flugorna drunknar snabbt och inte kvävs långsamt.

Det finns ett antal olika lösningar på marknaden, men det är faktiskt ganska enkelt att göra en själv. Vi gjorde vår så här. Ta gärna inspiration!

Först sydde vi en tub av gardinen. Längs ena kanten syddes en kanal för gardinspiralen och längs den andra kanten en kanal för trädgårdsslangen.

Pilatesbollen lades i hönätet och tre hål borrades i tratten. Genom hålen trädde vi snörena från hönätet.

Gardinspiralen träddes in i den ena kanalen på den sydda tuben och fästes ihop med de krokar som följer med gardinspiralen.

Trädgårdsslangen träddes genom den andra kanalen på den sydda tuben och fästes ihop till en ring genom att trä en rörbit inuti skarven och fästa med två slangklämmor.

Därefter träddes konen på tratten och själva grundkonstruktionen var klar.

Bensnörena fästes sedan i de tre snörändarna från hönätet med sina egna karbinhakar. De fästes ihop i den andra änden med en stor karbinhake.

Själva fångstfällan gjordes av en plasthink som vi skar ett hål i botten på och en PET-flaska som vi skar av toppen på. Toppen limmades sedan in i hinken med hjälp av silikonet.

Hela konstruktionen satte vi sedan upp på en stolpe som vi stöttat med strävor från marken och en stötta för överliggaren som håller själva fällan. Hinken placerades uppepå den uppochnedvända tratten och en rem spändes om bensnörena för att låsa hinken på plats.

Vår bromsfälla har sedan den satts upp klarat både regn och storm. Framförallt så har den fångat bromsar!

site info

© 2018 Stall Trollgläntan